W dniach 20-21.04 organizatorzy zapraszają do Biblioteki Uniwersytetu Warszawskiego zarówno EkoEntuzjastów, jak i EkoSceptyków, ale także:
– polityków,
– samorządowców,
– biznesmenów dużych i małych,
– przedstawicieli organizacji pozarządowych,
– studentów,
– influencerów,
– dziennikarzy,
– i właśnie Ciebie.
Na TOGETAIR stworzyli oni formułę Otwartych Okrągłych Stołów – bo Twój głos jest dla nich ważny.
Otwarty Okrągły Stół to nowa formuła, którą wprowadzili podczas IV edycji TOGETAIR, aby umożliwić zaprezentowanie różnych opinii na temat ekologii.
Otwarty Okrągły Stół to moderowana dyskusja na temat najbardziej palących tematów, streamowana na stronie www.togetair.eu oraz przez partnerów medialnych. Jej celem jest sformułowanie podczas otwartej dyskusji postulatów TOGETAIR 2023.
Podczas rozmów organizatorzy chcą dokładnie poznać cztery główne punkty widzenia na ekologię, które są reprezentowane przez:
– ekoentuzjastów,
– ekosceptyków,
– lokalnych patriotów,
– wrażliwych cenowo.
Otwarty Okrągły Stół trwa każdego dnia Szczytu w godz. 12.00-17.00.
Program debat przy okrągłym stole
20.04.2023 Wspólny okrągły stół – środowisko, w którym żyjemy
12:00 – 13:00 Woda – znikające źródło życia
Na jednego mieszkańca Polski przypada średnio ok. 1580 m3/rok. Średnie zasoby wodne przypadające na jednego mieszkańca Europy to 4560 m3/rok. Globalna dostępność czystej wody, zdatnej do picia dla ludzi może spaść do 2033 roku aż o 40%. Zapotrzebowanie przemysłu i rolnictwa do 2050 roku ma wzrosnąć dwukrotnie, co oznacza, że ponad połowa światowej populacji będzie zagrożona jej deficytem. Komu deficyt wody grozi najszybciej? I jak temu zapobiec?
13:15 – 14:15 Less waste – czy jest realne w świecie „More buy”
Czy praktykowanie zaleceń ruchu less waste ma sens? A może to raczej kolejny obowiązek, który firmy zrzucają na jednostki? Jak się ma promowanie less waste do wszechogarniającej presji na kupowanie nowych produktów? Jak regulacje prawne mogą wpłynąć na postawy w tym zakresie?
14:30 – 15:30 Lokalne wyzwania ekologiczne – jak mogę wpłynąć na najbliższe środowisko?
Jakie są prawne, ustawowe i finansowe możliwości społeczności lokalnych, aby poprawić stan środowiska? Czy strefy zerowej emisji w miastach mają więcej korzyści, czy wad? Jaka jest dostępna cenowo alternatywa dla pieców – kopciuchów? Czego nauczyła nas zeszłoroczna katastrofa na Odrze?
15:45 – 17:00 Eko produkty – czy ekościema?
Czy kupując produkt ze znaczkiem „eko” robię dobrze dla planety? Rola certyfikatów – którym z nich można zaufać? Czy samochody elektryczne są ekologiczne?
21.04.2023 Wspólny okrągły stół – człowiek i inne gatunki
12:00 – 13:00 Edukacja dla planety – od przedszkola do uczelni wyższej
Skąd dzieci czerpią dobry przykład? Czy edukacja ekologiczna w przedszkolu to indoktrynacja? W jaki sposób zagrożenia środowiskowe są włączane do programu edukacji? W jakim stopniu uczelnie wyższe uwzględniają w toku kształcenia zmiany środowiskowe?
13:15 – 14:15 Żywność i jej wpływ na zmianę klimatu
Czy możliwe jest utrzymanie obecnego stylu konsumpcji w krajach północy, który będzie ignorować ślad wodny i ślad węglowy żywności? Produkcja bochenka chleba odpowiada za zużycie 1600 litrów wody, 1 kg wołowiny – 15 tys. litrów, a 1 kg czekolady – 17 tys. 39% dorosłych na świecie ma nadwagę. A jednocześnie wg danych WHO ponad 29% ludności świata głoduje, a 900 000 ludzi na całym świecie walczy o przetrwanie z powodu głodu. To dziesięć razy więcej niż pięć lat temu. Czy dieta planetarna bądź alternatywne źródła białka mogą stać się rozwiązaniem?
14:30 – 15:30 Zdrowie dla planety – jak zmiana środowiska zmienia nasze samopoczucie?
Zmiana klimatu wpływa na społeczne i środowiskowe uwarunkowania zdrowia – czyste powietrze, bezpieczną wodę pitną, wystarczającą ilość pożywienia i bezpieczne schronienie. Przewiduje się, że w latach 2030-2050 zmiana klimatu spowoduje około 250 000 dodatkowych zgonów rocznie z powodu niedożywienia, malarii, biegunki i stresu cieplnego. Co roku do 100 tysięcy Polaków umiera z powodu zanieczyszczenia powietrza. Czy możemy być zdrowi na chorej planecie?
15:45 – 17:00 Fakty i mity – odpowiedzialność za informację
W jaki sposób media i firmy kształtują naszą świadomość ekologiczną? Co jest realnym działaniem dla klimatu, a co pustym hasłem czy sloganem PR? Czy ekologia może być prawdziwa w świecie przekazu opanowanego przez dyktaturę liczby wyświetleń? Czy twórcy mediów mają odpowiedzialność za poziom edukacji ekologicznej?
Zarejestruj się na Okrągły Stół: https://togetair.eu/rejestracja/bilet-okragle-stoly/
TOGETAIR 2023 otrzymał prestiżowe patronaty m.in. Roberty Metsoli, przewodniczącej Parlamentu Europejskiego, Komisji Europejskiej, Prezesa Rady Ministrów Mateusza Morawieckiego oraz szeregu polskich i zagranicznych mediów, uczelni wyższych, instytucji, ministerstw i marszałków województw.
PATRONATY: Komisja Europejska, Parlament Europejski, ONZ, KPRM, Ministerstwo Klimatu i Środowiska, UW, SGH, PW, SGGW, PAN i inni.
NGOS: WWF, ClientEarth, Polski Alarm Smogowy, Fundacja Frank Bolt i inni.
PATRONATY MEDIALNE: WP.pl, Money.pl, Interia, Zielona Interia, Polsat News, Rzeczpospolita, Polskie Radio, Audytorium 17, Polska Press, PAP, Forbes, Dziennika Gazeta Prawna, Biznes 24, Wysokie Napięcie, Teraz Środowisko, Audytorium17, Energetyka24.pl, Comparic.pl, Klub Integracji Europejskiej, EcoEkonomia, ESGinfo.pl, reach4.biz, magazyn Raport Kolejowy i Raport Tramwajowy, Magazyn Inżynier Budownictwa, Eciepło.pl, Magazyn Business HUB, SmartMe, Magazyn Przedsiębiorcy, EkoRynek, Siła Nauki, SmogLab, Świat OZE i inni.
Główny Partner reklamy zewnętrznej – Clear Channel
Wydarzenie jest bezpłatne.
Zaproszenie organizatorów na Okrągłe Stoły na TOGETAIR 2023: https://www.youtube.com/watch?v=Tz5ZeHTdcsc
Źródło: Informacje prasowe